Składniki:
- 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (+200 do napełnienia foremki)
- 250g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczona w połowie łyżki wody
- 1,5 łyżka likieru kawowego (można pominąć )
- 1 szklanka zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych
Serek mascarpone zmiksować przez dosłownie kilka sekund do
napuszenia (długie miksowanie może go zwarzyć). Dodać kawę oraz likier i
dokładnie wymieszać.
Do serka dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, a
następnie bardzo krótko zmiksować lub połączyć wszystko ręcznie. Wsypać migdały lub wiórki i ponownie
wymieszać.
Masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Dno i ścianki foremki wysmarować czekoladą i schłodzić w
lodówce do jej zastygnięcia. Następnie za pomocą łyżeczki lub woreczka
cukierniczego napełnić foremki pamiętając o zostawieniu miejsca na wypełnienie
czekoladą. Na wierzch każdej czekoladki nałożyć po 1-2 łyżeczkach czekolady.
Pozostawić w lodówce przez godzinę lub dwie, a potem
ostrożnie wyjmować czekoladki.
Smacznego! :)
Ojoj jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZ Mascarpone jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCudne! Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń