Składniki:
Spód:
- 500g herbatników
- 70g masła
Masa serowa:
- wiaderko mielonego sera (500 g)
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii lub cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2-3 łyżki budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
Bezy:
- 2-3 łyżki budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
Bezy:
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Tak przygotowanymi składnikami napełnić papilotki, uklepać.
Ser umieścić w misce, dodać cukier, wanilię, jajka oraz budyń i zmiksować na gładką masę. Następnie wyłożyć ją na ciasteczka do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Potem wyjąć serniki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Białka na bezy ubić (po lekkim spienieniu się ich dodać szczyptę soli) do momentu otrzymania sztywnej piany. Następnie, cały czas ubijając, dodawać małymi partiami cukier. Gdy cukier się rozpuści, napełnić pianą rękaw cukierniczy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać bezy. Ich wielkość powinna odpowiadać średnicy waszych serników.
Piec przez 40-60 min w temperaturze 140°C. Upieczone bezy układać na sernikach.
Smacznego!
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Tak przygotowanymi składnikami napełnić papilotki, uklepać.
Ser umieścić w misce, dodać cukier, wanilię, jajka oraz budyń i zmiksować na gładką masę. Następnie wyłożyć ją na ciasteczka do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Potem wyjąć serniki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Białka na bezy ubić (po lekkim spienieniu się ich dodać szczyptę soli) do momentu otrzymania sztywnej piany. Następnie, cały czas ubijając, dodawać małymi partiami cukier. Gdy cukier się rozpuści, napełnić pianą rękaw cukierniczy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać bezy. Ich wielkość powinna odpowiadać średnicy waszych serników.
Piec przez 40-60 min w temperaturze 140°C. Upieczone bezy układać na sernikach.
Smacznego!
Jakie cudowne maleństwa :-) z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńpyszne te serniczki, beza kusi;)
OdpowiedzUsuńPyszne słodkości do kawy lub herbaty
OdpowiedzUsuńDość ciekawe połączenie, choć przyznam się szczerze, że musiałabym iść na przeszkolenie w metodzie jedzenia bezy!
OdpowiedzUsuńojej ale bym zjadla :3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam przydałaby się teraz taki deser :)
OdpowiedzUsuńBezy podobno bywają trudne do wykonania. Twoje serniczki z chęcią bym zjadła. *,*
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMniam, pycha!
OdpowiedzUsuńIdealny deserek, każdemu po serniczku ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Już nie pamiętam kiedy jadłam bezy :)
OdpowiedzUsuń